Σαρικούζ

Στα τουρκικά σαρί = ξανθό, κούζ = κορίτσι. Χορός που τον συναντάμε σε παραλλαγές σε πολλές περιοχές του Πόντου, με την ίδια ονομασία και μουσική (Κάρς, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Σσερίενα).
Λέγεται ότι το ξανθό κορίτσι είναι το ώριμο στάχυ και ότι ο χορός συμβολίζει τον θερισμό. Χρησιμοποιείται συνήθως λύρα, χωρίς τραγούδι.
Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8.

1. Σαρί Κουζ (Αργυρούπολη, Σσερίαινα) Η λαβή είναι από τις παλάμες, με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες. Ξεκινώντας με το δεξί πόδι κάνουμε τα 3 τριαράκια του διπλού Τικ. Κατόπιν πατώντας το αριστερό μπροστά και τεντώνοντας τα χέρια προς το κέντρο κάνουμε δύο τριαράκια προς τα μέσα χωρίς το πόδι που ακολουθεί να περνά το προπορευόμενο. Μετά πατάμε το αριστερό πόδι, με ταυτόχρονη κίνηση των χεριών πίσω-μπρος και σήκωμα και λύγισμα του δεξιού ποδιού με την φτέρνα πίσω. Κατόπιν κάνουμε δύο βήματα προς τα πίσω δεξί-αριστερό, με ταυτόχρονη κίνηση των χεριών πίσω-μπρος και λύγισμα στους αγκώνες.

2. Σαρί Κούζ (Τραπεζούντα) Η λαβή είναι από τις παλάμες. Ξεκινώντας με το δεξί πόδι προς τα δεξιά κάνουμε δύο τριαράκια προσέχοντας το πόδι που ακολουθεί να μην προσπερνά το προπορευόμενο. Το σώμα είναι γυρισμένο προς την περιφέρεια του κύκλου [?] σε ελαφριά κάμψη από τη μέση και τα χέρια κάθετα στο έδαφος. Κατόπιν πατάμε το δεξί λυγίζοντας τα χέρια από τους αγκώνες και χορεύουμε τα 4 τριαράκια του Διπλού Τικ με το σώμα σε όρθια θέση και μέτωπο προς το κέντρο.

3. Σαρί Κούζ (Καρς) Η λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια διαρκώς στην ανάταση. Ξεκινώντας με το δεξί πόδι κάνουμε 4 τριαράκια προς τα δεξιά προσέχοντας το πόδι που ακολουθεί να μην προσπερνά το προπορευόμενο, και το σώμα λοξά δεξιά. Κατόπιν πατάμε στο δεξί πόδι και κάνουμε τα 4 τριαράκια του Διπλού Τίκ με μέτωπο στο κέντρο του κύκλου.

Στη Μπάφρα συναντάμε τον χορό με το ίδιο όνομα αλλά με τελείως διαφορετική μουσική και βήμα. Η μουσική παίζεται με ζουρνά και νταούλι ή λύρα, και συνοδεύεται από τραγούδι στα τουρκικά.
Ο ρυθμός είναι τετράσημος 4/4. Η λαβή είναι από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα. Ξεκινώντας με το δεξί πόδι κάνουμε 5 βήματα προς τα δεξιά. Στο 6ο βήμα βγάζουμε το αριστερό προς το κέντρο του κύκλου ακουμπώντας τη μύτη στο έδαφος. Μετά πατάμε το αριστερό ( 7 ) και βγάζουμε το δεξί με τον ίδιο τρόπο ( 8 ). Αυτές οι κινήσεις επαναλαμβάνονται μέχρι το 12. Από το 2ο μέχρι το 6ο βήμα τα χέρια κάνουν κυκλικές κινήσεις.

Ετικέτες .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *