Αργυρούπολη (Gumushane)

Πόλη του ν. Τραπεζούντας και έδρα της επαρχίας Χαλδίας, κάπου 100 χιλ. νότια της Τραπεζούντας. Λεγόταν και Κιουμουσχανέ, σαν τόπος αργύρου, για τα πλούσια μεταλλεία αργύρου που είχε άλλοτε η πόλη και όλη η περιοχή. Η πόλη λεγόταν επίσης Καν και ο κάτοικος Κανέτες – Κανέτσα.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Αργυρούπολης εγκαταστάθηκαν εκεί αμέσως μετά την άλωση της Τραπεζούντας και γρήγορα έγινε κέντρο μεταλλωρύχων. Πρώτος ο σουλτάνος Μουράτ ο Γ΄ , ο σύζυγος της Ποντίας Γκιούλ-Μπαχάρ από τη Λιβερά, έδωσε πολλά προνόμια στους αρχιμεταλλουργούς και η πόλη είχε αναπτυχθεί σε κέντρο ελληνισμού. Είχε τότε 60000 κατοίκους, το εμπόριο και οι τέχνες προόδεψαν και η Αργυρούπολη και όλη η Χαλδία βρισκόταν σε ακμή. Δείγμα της ανάπτυξης ήταν και η κοπή νομισμάτων με το όνομα Κιουμουσχανέ. Εκεί αναπτύχθηκε άριστα και η χρυσοχοΐα, η αγιογραφία και άλλες τέχνες. Βέβαια τον πλούτο και την ευμάρεια ακολούθησε η πνευματική ανάπτυξη. Είχε αλληλοδιδακτικό Σχολείο και Ελληνική Σχολή.

Δυστυχώς μετά την ακμή ακολουθεί και η παρακμή. Έλειψαν τα τεχνικά μέσα εκμετάλλευσης των μεταλλείων, ανακαλύφθηκαν νέα πλούσια μεταλλεία στο Ακ-Δαγ-Ματέν και στην Άργονη και επακολούθησε μεγάλη μετοίκιση μεταλλουργών Αργυρουπολιτών στα νέα μεταλλεία.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1914-1922 λίγοι Αργυρουπολίτες κατέφυγαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Μακεδονία. Ένα μέρος αυτών εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Νάουσα όπου μετέφεραν και πολλά κειμήλια των ιερών ναών της Αργυρούπολης αλλά και την πολύτιμη βιβλιοθήκη του φροντιστηρίου, με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία. Σήμερα λειτουργεί άριστα αυτή η βιβλιοθήκη και αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Νάουσας.

Αργυρούπολη 1 Αργυρούπολη 2 Αργυρούπολη 3 Αργυρούπολη 4 Αργυρούπολη 5 Αργυρούπολη 6 Αργυρούπολη 7 Αργυρούπολη 8 Αργυρούπολη 9Αργυρούπολη (1913) Αργυρούπολη 1913Αργυρούπολη (1915) Αργυρούπολη 1915Αργυρούπολη (1916) Αργυρούπολη 1916 Αργυρούπολη (1955)Αργυρούπολη 1955Αργυρούπολη (1910) Αργυρούπολη (1910)Αργυρούπολη (1912) Αργυρούπολη (1912)Αργυρούπολη (1917) Αργυρούπολη (1960) Αργυρούπολη (1960)Εναπομείναντα ίχνη από το κάστρο στην Άρδασσα φωτογραφία του 1932 Εναπομείναντα ίχνη από το κάστρο στην Άρδασσα φωτογραφία του 1932Μοναστήρι Άγιου Ιωάννη στα Ίμερα Αργυρούπολη Μοναστήρι Άγιου Ιωάννη στα Ίμερα ΑργυρούποληΜοναστήρι Άγιου Ιωάννη στα Ίμερα Αργυρούπολη (1911) Μοναστήρι Άγιου Ιωάννη στα Ίμερα Αργυρούπολη (1911)Τις τρίχας το γεφύρι – Σάντα Τις τρίχας το γεφύρι - ΣάνταΤοιχογραφία σε Εκκλησία της Αργυρούπολης Τοιχογραφία σε Εκκλησία της Αργυρούπολης

Ετικέτες , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *