Η νύφε κι η παστουρμά

Η νύφε κι η παστουρμά Είνας νύφε, επέμ’νεν μοναχέσα σ’ οσπίτ’. Τα πεθερικά τ’ς έφυγαν πουρνό-πουρνό σην πόλιν να ψωνίζ’νε λώματα. Η ψ’χή τη νύφες έσυρεν να τρώει τα φαΐα π’ είχεν ο πεθερός ατ’ς. Αέτς πα ασ’ σο ταρέζ’ εκατήβασεν κι ερχίνεσε να τρώει τα σαλάμε και την παστουρμά. Έφα’εν παστουρμά κι εκάεν!
Σο μεσημέρ’ απάν’, έρθαν τα πεθερικά, έστρωσεν το τραπέζ’, ε’είν’ τρώνε, ατέ μοναχάπίν’ νερόν.
Σίτε έπινεν, έλε’εν: «Γουρζούλ’ νερόν, αγνέστηκα μέρ’ πας». Και η πεθερά τ’ς (ψύλλον εκαλύβωνε) εγροίξεν ντο εποίκεν η νύφε και λέει: «Εξέρ’ μέρ’ πάει. Ας’ σην παστουρμά απ’ οπίσ’ πάει!».

Απόδοση στα Ελληνικά: Η νύφη και ο παστουρμάςΜία νύφη, έμεινε μόνη της στο σπίτι. Τα πεθερικά της έφυγαν πρωί-πρωί για την πόλη να αγοράσουν ρούχα… Η ψυχή της νύφης όμως “τραβούσε” να φάει τα φαγητά που είχε ο πεθερός της.
Έτσι λοιπόν άρχισε να κατέβαζει από το ράφι και να τρώει τα σαλάμια και τον παστουρμά. Έφαγε έναν παστουρμά και κάηκε!Στο μεσημέρι επάνω, επέστρεψαν τα πεθερικά της, έστρωσαν το τραπέζι και τρώνε… και νύφη μονάχη της πίνει νερό.
Καθώς έπινε, έλεγε: “αναθεματισμένο νερό,νηστικιά που πας;”. Και η πεθερά της (όπου ψύλο πετάλωνε) κατάλαβε τι έκανε η νύφη και λέει: “ξέρει που πάει. Στον παστουρμά από πίσω πάει!”.

Πηγή: Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης

Ετικέτες , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *